. Photo blogging made easy - fotopages.com" /> <img src="http://img186.imageshack.us/img186/9229/boyaavq0.jpg"> - Fotopages.comWant to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]Mail this Foto to a friend< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Monday, 29-Jun-2009 12:00
Land Of The White Elephant V5.0

Bagi yang suka melihat kehalusan senireka Thai, maka lawatan ke Grand Palace ini adalah wajib kerana di sini anda memang akan melihat kehalusan senireka ini dengan lebih dekat lagi.

Pembinaan bangunan istana ini telah dimulakan pada tahun 1782 dan ianya siap untuk majlis naik takhta Raja Rama I. Keluasan asal kawasan istana ini adalah seluas 51 ekar tetapi ianya telah dibesarkan sehingga 60 ekar, iaitu keluasan kawasan itu sekarang. Sebenarnya terdapat banyak bangunan di dalam kawasan istana ini dan ianya bukan sahaja terhad kepada istana penginapan.

Menara emas dalam gambar 3 dan 4 adalah Phra Si Rattana Chedi
Prasat Phra Debidorn.


Gambar 5, 6 & 7 - Prasat Phra Thap Bidon.

Gambar 9 & 10 - Chakri Mahaprasad Hall. Bangunan ini telah dibina oleh Raja Rama V untuk memperingati ulangtahun ke-100 Dinasti Chakri. Gabungan senibina Eropah dan Thai digunakan untuk pembinaan bangunan ini, di mana bahagian atasya menggunakan senireka Thai. Pembinaan mengambil masa enam tahun iaitu dari tahun 1876 sehingga 1882.

LOCATION : Royal Palace, Bangkok
Lukisan Pada Dinding Istana...
http://www.facebook.com/profile.php?id=1135622623()

© Pidgin Technologies Ltd. 2016